stress klachten

Het hoeft geen betoog dat stress in onze maatschappij alom aanwezig is. We worden dagelijks meegesleurd in de stroom van sociale media, onze drukke werkomgeving, onze sociale verplichtingen. Alles moet…om erbij te horen.

Stress of spanning van welke aard ook wordt in ons lichaam verwerkt door de lever. Zijn functie is om de energie goed te laten circuleren in alle organen en naar alle weefsels toe. Hij geeft ons VEERKRACHT om er tegen aan te kunnen. Vandaar dat regelmatig op vakantie gaan onze batterijen oplaadt, maar ook sport en natuurwandelingen of gezellig tafelen met vrienden laat ons toe om stress te ventileren.

De lever voedt tevens de hartenergie, die ons gelukkig maakt en ons één laat voelen met de ander, het behoren tot een groep. Indien de lever zijn functie niet meer naar behoren kan uitvoeren, ontstaan allerlei klachten zoals hyperventilatie, hartkloppingen, prikkelbare darm, hoofdpijn, slapeloosheid,..Deze signalen zijn een waarschuwing. Zoniet dolen we af naar een leegte, een toestand waarin alle energie verbruikt is en die elke beweging blokkeert…het begin van een burn out.

Casus

Lore, 33j, manager, komt op consult met volgende klachten:
slapeloosheid waar vooral het inslapen moeilijk is, regelmatig barstende hoofdpijn, weinig concentratie en vindt moeilijk de juiste woorden, opgejaagd en kan geen rust vinden, voelt zich futloos en leeg, angstig, heeft veel warmteopwellingen naar avond toe, zweet snel maar ook s nachts,…
Tong is donkerrood en droog, haar pols is snel en fijn.
Deze symptomen wijzen op een burn out. In TCM behoort dit syndroom tot Lever en Nier yin leegte.
De veerkracht is eruit, de vreugde is weg en haar uitstraling is vlak.
Lore wordt als volgt behandeld:
-acupunctuur: om de lever op gang te krijgen en de lege hittetekens te verminderen.
-kruiden: ontgifting van de lever in eerste instantie en nadien ter versterking van lever en nieren.
-leefstijladvies: evenwicht zoeken tussen activiteit en rust, planning aanpassen
-voldoende natuurbeleving
-geen uitputtende activiteiten en ervaren van vreugde