Oncologie

De ontwikkeling in kankeronderzoek gaat razendsnel. Vandaar dat ik hier enkel een algemeen beeld schets.
Elke gezonde cel in ons lichaam is geprogrammeerd, heeft een bepaalde levensduur en vernietigt nadien zichzelf. Door een mutatie kan echter een defect in de codering voorkomen waardoor deze cel ofwel blijft delen, ofwel zich niet vernietigt. Een woekering van cellen ontstaat en geeft aanleiding tot een tumor of gezwel. Indien deze buiten zijn zone treedt, veroorzaakt hij uitzaaiingen of metastasen. Hoe ontstaat een mutatie? De codering van een cel kan gewijzigd worden door een een trigger, zijnde chemicalieen, virussen, tabaksrook, … genetische aanleg.
Hoe wordt kanker behandeld? Verschillende therapieen worden in combinatie aangeboden oa. chirurgie, radiotherapie, systemische therapie waaronder chemo, angiogene therapie (het kluwen aan bloedvaten rond de tumor wordt bestreden zodat er minder voeding naar de kankercellen gaan), immunotherapie (het versterken van de eigen afweer tegen tumorweefsel), gentherapie (het herstellen van de juiste code in de kankercel), stamceltherapie,…
Welke neveneffecten hebben deze therapieen? De ernst van de klacht is sterk afhankelijk van de algemene conditie van de patient, maar meest voorkomend zijn: misselijkheid, duizeligheid, bloedarmoede, huidirritaties, neuropathieen, hartlijden, vermoeidheid, haaruitval, botpijnen,…

Wat kunnen wij als therapeut bieden?

1.PREVENTIEADVIES: Kanker wordt veroorzaakt door triggers of toxines zoals tabaksrook, chemische stoffen, …maar ook door langdurige gestagneerde emoties. Vandaar dat een gezonde leefstijl (voeding, stress, zuivere lucht,…) een absolute noodzaak is.
2.ONDERSTEUNING BIEDEN IN DE PERIODE TUSSEN ONDERZOEK EN RESULTAAT: Deze periode is zeer zenuwslopend en traumatiserend waardoor de hartenergie op de proef gesteld wordt. In deze kunnen we helpen om tot rust te komen.
3.BEGELEIDING TIJDENS BEHANDELINGEN: Laat ons duidelijk zijn, het is niet onze taak om de klassieke geneeskunde te vervangen maar wel aanvullend te werken om de klachten te verminderen die ontstaan tijdens de klassieke behandelinge. Versterkend werken om de basisenergie op peil te houden. Het is namelijk zo dat bij het toedienen van toxische stoffen deze in de kern van de cel plaatsvinden. De genetische energie of JING worden aangetast, het beenmerg wordt beschadigd en oefent zijn functie van aanmaak bloed niet meer uit…bloedarmoede ontstaat, perifere zenuwuiteinden krijgen weinig voeding, vermoeidheid ontstaat, botpijnen,…Ook in deze problematiek kunnen we versterken.